,

Miljönärens målare bäst i Sverige

Sveriges bäste målare finns hos Miljönären!
Nyligen vann Emil Eriksson, 20, från Rättvik, en mycket spännande final när måleri-SM avgjordes i Malmö.
– Den här segern betyder mycket för mig och min framtid som målare, säger en märkbart glad Emil Eriksson, som nu är uttagen till måleri-EM, som avgörs i slutet av året i Göteborg.

Emil Eriksson, som till vardags arbetar på Miljönären i Rättvik, är en riktig tävlingsmänniska. För två år sedan blev han exempelvis trea i måleri-SM. Emil började då direkt specialträna de moment som gav honom låga poäng för att få revansch.
Hans coach Kenneth Teledal, som till vardags är kalkylator på Miljönären, har ofta funnits vid Emils sida när det på helgerna varit dags för extraträning.
– Kenneth har genom sitt stöd och kunskap betytt mycket för mig, säger Emil Eriksson och berättar att det är tapetsering och målning som är hans starka delar, medan momentet bildöverföring (måla av en bild med millimeterprecision) har varit en utmaning.
Nu gav hans träning resultat. I samband med SM-tävlingen fick Emil Eriksson höga poäng i tapetseringen och målningen samtidigt som han höll undan i bildöverföringen.

Målare Emil Eriksson

Emil Eriksson, från Miljönären, vann måleri-SM.

Det resulterade i att han kunde vinna SM-guldet med knapp marginal före tvåan.
– Här hade jag nytta av min tävlingsinstinkt. Nu är jag mest glad, säger Emil Eriksson.
Genom den här segern är han uttagen i svenska yrkeslandslaget och ska representera Sverige i EM i Göteborg månadsskiftet november/december.
– Jag tror det kan vara en fördel för Emil att tävla på hemmaplan eftersom han då får måla med svenska produkter som han är van vid, säger Kenneth Teledal.
Den bästa svenska insatsen i ett EM har hittills varit en fjärdeplats. Flera bedömare anser att Emil Eriksson har chans till medalj.
I början av 2017 är det sedan dags för nästa utmaning för Emil Eriksson: Sverigekval till VM som avgörs i Abu-Dhabi 2017. De tre första i årets SM gör då upp om en VM-plats.
– Det är också en stor målsättning, säger Emil Eriksson, som inte glömt vardagen i Dalarna.
– Nej, det dagliga arbetet är viktigast och tryggheten. Jag trivs verkligen med mitt jobb, säger han.

Fakta/Måleri-SM

Finalen i Malmö bestod av tio deltagare som kvalificerat sig genom deltävlingar runt om i landet. Deltagarna får vara max 22 år.
Tävlingen består av följande moment: Tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring, fria dekorationer.
Dessutom har tävlingen ett tema (nu var det Urban/stadsmiljöer) där deltagarna får extrapoäng efter hur de tolkat temat.
I tävlingen finns tre hastighetsmoment: Bredspackling, sparmålning och tapetsering.
Den största utmaningen för svenska målare på internationella tävlingar brukar vara bildöverföring som är mer förekommande ute i världen.
Mer från måleri-SM går att läsa i kommande nummer av Färgtrycket som kommer ut i början av juni.