,

Mohsen flydde till Sverige och blev målare

Han flydde – flera gånger med livet som insats – från Afghanistan via Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland och Italien till Sverige. Nu är Mohsen Ali Nourozi, 23, målare på Miljönären. 
– Äntligen har jag hittat rätt. Jag vill fortsätta jobba som målare, säger Mohsen Ali Nourozi och berättar att han inte missat en enda dag sedan han började i svensk skola 2012.

– Från första dagen i Sverige insåg jag hur viktigt det är att studera och lära sig svenska. Skolan har alltid kommit först för mig, säger han på riktigt fin svenska.

I dag är Mohsen Ali Nourozi målarlärling på Miljönären i Borlänge. Han trivs och är samtidigt uppskattad på företaget.

– En toppenkille, säger projektledare Kai Kinnunen, som känner stort engagemang för den unge lärlingen med en annorlunda bakgrund.
Kai Kinnunen blir också märkbart skakad när han får höra Mohsen Ali Nourozi berättar om sin bakgrund och hur det gick till när han kom till Sverige:

”Jag föddes i södra Afghanistan. Min familj består av pappa, som var smed, mamma och mina två lillebröder. Det fanns många talibaner i området, så när jag var sex år flydde vi till Pakistan. Men även där var förhållandena svåra. Därför lämnade jag min familj och flydde ensam vidare till Iran där jag som pojke började på ett bygge och jobbade med betong. Många pojkar från Afghanistan gör så.”

Läs mer om Mohsen Ali Nourozi i senaste numret av Färgtrycket som är ute nu. Färgtrycket finns också på denna hemsida under ”Media”.

Mohsen Ali Nourozi berättar om när han flydde till Sverige och blev målare på Miljönären.