Unik arbetsledare i Säffle

Mikael Roth är unik genom att vara projektledare inom både måleri, golv samt kakel och klinker. Därför har han blivit tryggheten och stabiliteten sedan Miljönären förvärvade Färg & Tapettjänst i Säffle.

– Vi har fått en bra start med de nya ägarna. De ger stort utrymme och förtroende att komma med idéer som kan utveckla verksamheten. Det här ser lovande ut för framtiden, säger Mikael Roth, som erkänner att han först blev riktigt fundersam när beskedet kom att hans chef sålt företaget till Miljönären.

Mer om detta senare. Istället går vi tillbaka till den 11 juni 1977. På fredagen hade Mikael Roth gått ut årskurs nio i grundskolan. Nu var det måndag och han följde med sin far Peo till första arbetspasset som målare. Efter ett kort introduktionspass, som bland annat innebar finmålning av lägenhetsdörrar, fick han anställning som lärling på Färg & Tapettjänst i Säffle.

– Det var självklart för mig att bli målare. Jag är den fjärde generationen målare i vår familj, säger Mikael Roth.

En drivkraft
De första vintrarna hände det att Mikael Roth blev permitterad och gjorde comeback när våren kom. Men sedan 1982-83 har han hela tiden varit Färg & Tapettjänst i Säffle trogen.

– Jag har trivts och sedan har det varit en trygghet för mig att jobba här, menar Mikael Roth som betonar att han hela tiden haft drivkraften att lära sig något nytt och bidra till utvecklingen av måleriet.

Det kan ha gjort att han också lärt sig yrket som golvläggare och plattsättare.
Det i sin tur bidrog till att han nu är projektledare inom både måleri, golv samt kakel och klinker. Något han är ensam om inom Miljönären.

– Jag trivs verkligen med mitt jobb och det är alltid en lyckokänsla när man gjort ett bra jobb och det är fint.

Osäkerhet
Han kan se tillbaka på trygga, fina och givande år på Färg & Tapettjänst i Säffle. Det var kanske därför som han blev riktigt arg när ägaren kom med beskedet att företaget skulle säljas till Miljönären.

Mikael Roth erkänner att ilskan berodde på en osäkerhet över vad som nu skulle ske och en oro hur de nya ägarna skulle agera.

– Jag var fundersam i två dagar och sedan började jag se möjligheterna i nystarten.

Mikael Roth berättar att oron sedan övergick i glädje och framtidstro när han fick träffa ägarna Klas Hedlund, Andreas Söderqvist samt produktionschefen Jan Stenström.

– De visade sig vara trevliga och ödmjuka killar med en ärlig ambition att verkligen driva detta vidare till något bra. I dag känns det mycket bra att jobba med de nya ägarna och den känslan delar jag med mina kollegor. Samtidigt var detta ganska väntat med tanke på att många andra företag inom byggbranschen i Säffle tidigare sålts till externa ägare.

Stort förtroende
Med tanke på sina 44 år av erfarenhet inom branschen var det självklart att Mikael Roth skulle bli projektledare i Säffle.

– De ger mig stort förtroende att utveckla verksamheten och det förtroendet ska jag svara upp mot. Dessutom har jag bra hjälp med administrationen av Liza Björklund. Hon betyder mycket.

Mikael Roth säger att han har många framtida visioner över hur verksamheten i Säffle kan fortsätta utvecklas framåt över tid. Det mesta vill han inte avslöja, med ett undantag:

– Vi ska gå över länsgränsen till Dalsland och ha en bra verksamhet i Åmål.

Man kan inte tro att Mikael Roth snart fyller 60 år och egentligen ska gå in på yrkeslivets upplopp. Detta är en nystart i målerikarriären som betyder mycket för honom.
Men samtidigt bryts en tradition. Det blir ingen femte generation målare inom familjen Roth:

– Nej, jag har avrått dem och har istället bestämt betonat vikten av att gå sin egen väg och göra sina egna yrkesval.

 

Fakta/Mikael Roth
Aktuell:
Projektledare för Miljönärens verksamhet i Säffle.
Ålder: 59.
Bor: Långserud  utanför Säffle.
Familj: Fru och fyra barn.
Fritidsintressen: Golf och fiske samt arbete med sommartorpet.