,

Rätt företagskultur för lyckad rekrytering

Jan Stenström, Produktionschef på Miljönären, förklarar hur man skapar en bra företagskultur som bidrar till ökad rekrytering, som är en av Miljönärens viktigaste utmaningar att lösa just nu. Men han varnar för två inslag i vardagen som skapar extra problem: budgivningen om hantverkarna samt för höga intagningspoäng till Byggprogrammet.

– Rekryteringen är ett problem som hela branschen brottas med, inte bara Miljönären. Vi måste lösa detta snabbt. Men vi behöver inte göra det svårare för oss än nödvändigt, säger Jan Stenström.

Han tänker bland annat på de höga intagningspoängen till Byggprogrammet. Detta stänger ute många talanger.
– Många som vill komma in på det programmet är skoltrötta, har dåliga betyg, men skulle vara superbra hantverkare. Men de höga poängen gör att de inte får chansen. Så har det varit jämt, säger Jan Stenström och fortsätter:
– Jag förstår inte varför det ska behöva vara på det här sättet. Ansvariga politiker och organisationer måste titta på detta. Det är, till stor del, från Byggprogrammet som vi får framtidens hantverkare och då måste alla talanger få chansen.

Olycklig budgivning

Jan Stenström noterar också att bristen på hantverkare inom branschen resulterat i en budgivning som på sikt kan få katastrofala följder. Det handlar om att hantverkare lockas byta arbetsgivare genom höjda löner.
– Jag är inte förvånad eftersom många tänker kortsiktigt. Minns hur det var i börjat på 1990-talet. Då byggdes det galet mycket och företagen lockade hantverkare med högre löner. Sedan kom kraschen och många fick kasta in handduken. Det gick ju inte att sänka lönerna när det vände. Här tänkte man kortsiktigt.

Jan Stenström betonar att Miljönären inte kommer att delta i någon lönekarusell för att locka hantverkare:
– Vi tänker långsiktigt. Miljönären har funnits i 70 år och ska hålla 170 år till.

 

Jan Stenström, Produktionschef på Miljönären

Jan Stenström

 

Om företagskulturen

Hur attraherar man då hantverkare att välja Miljönäen när andra lockar med högre löner?
– Genom att hela tiden se över kulturen inom företaget. Vi ska lyssna på varandra. Visa engagemang. Låta personalen vara med och tycka. Göra saker bättre så att alla känner sig sedda. Skapa ordning och reda. Detta är ett stort ansvar för arbetsgivare, men också för alla medarbetarna. Att vi gemensamt skapar en arbetsplats man trivs på. Hur vi uppför oss mot varandra, svarar Jan Stenström och fortsätter:
– Det känns som vi lyckats bra med detta eftersom det finns målare som återvänt till oss efter att ha provat på hos andra företag. Då blev man riktigt glad.

Jan Stenström poängterar samtidigt kraftfullt att Miljönären har bra löner:
– Vi har inte dåliga löner. Våra löner är enligt avtal och följer löneutvecklingen. Vi har en hög snittlön eftersom många jobbar på ackord. Men tittar man bara på uttag per timme ser man inte helheten.

 

Fem punkter för bra rekrytering
En förutsättning att klara rekryteringen är att skapa bra arbetsmiljö och trivsel. Här är, enligt Miljönärens produktionschef Jan Stenström, fem punkter att tänka på:

  • Lyssna på varandra
  • Visa engagemang
  • Låta personalen vara med och tycka
  • Alla ska känna sig sedda
  • Skapa ordning och reda.