Kai Kinnunen.
,

Keim – en riktig kalasfärg

I sommar har Miljönären använt färgen Keim när de målat putsfasaden på två av Tunabyggens fastigheter i Borlänge.
– Det är en riktig kalasfärg som innehåller äkta silikat. Fler borde upptäcka alla fördelarna med den färgen, säger Kai Kinnunen, projektledare på Miljönären.

Den upptäckten har det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen gjort. De har flera gånger beställt Keim när det varit dags att renovera putsfasaderna på deras fastigheter. Ett exempel var i somras när Miljönären fick i uppdrag att måla två flervåningsfastigheter i centrala Borlänge. 

– Då använde vi Keim och det blir riktigt bra, säger Kai Kinnunen och berättar att projektet inleddes i maj och avslutades i slutet av september, i god tid innan överenskommet slutdatum.

– Tunabyggen är en av flera som ofta använder Keim till sina fastigheter med putsfasader. Men det borde vara flera privatpersoner som också skulle kunna upptäcka fördelen med färgen, menar Kai Kinnunen.

Utbildade målare

Men han betonar att detta är en specialfärg som enbart bör användas av duktiga och utbildade målare för att få bästa resultat. Det krävs nämligen en speciell teknik för att det ska bli riktigt bra.

Han berättar sedan om fördelarna som bland annat innebär ett ökat skydd på fastighetens vägg och en längre livslängd jämfört med många andra färger som inte innehåller silikat utan brutna kulörer.

– Dessutom går det att få exakt rätt färg om fastigheten efter tio år skulle behöva renovera någon eventuell skada som uppstått på väggen, menar Kai Kinnunen.

Kai Kinnunen.

Kai Kinnunen, projektledare på Miljönären, framför resultatet av målningen på en av Tunabyggens fastigheter där man använt Keim på putsfasaden.