,

Folkparken Skeer: ”Mer än ett jobb”

Tomas Gyllenqvist , Miljönären, Roland Fållby, VD för kommunala fastighetsbolaget Orsa, och Fredrik Eriksson, mitt i folkparken Skeer i Orsa som Miljönären har målat.

– Det är jätteroligt att få vara med i projektet som går ut på att få liv i en folkpark.
Tomas Gyllenqvist, Miljönärens projektledare för måleri Mora, är märkbart entusiastisk när han berättar om projektet som den senaste tiden präglat honom både privat och på jobbet.

Det handlar om att rusta upp folkparken Skeer i Orsa, som ligger på en höjd med en vacker utsikt över Orsasjön.

Här bidrar Miljönären till att den klassiska folkparkstraditionen i Sverige kan få nytt liv.

– Detta känns mer än ett jobb. Jag kommer att gå dit som privatperson när parken öppnar i sommar, säger Tomas Gyllenqvist, som bor i Orsa.

Lika entusiastisk är målarkollegan Fredrik Eriksson. Kanske beror det på att han också är målare och inser hur mycket bra musik som kommer att spelas på den plats som han nu gör fin.

Miljönärens uppgift är att måla både invändigt och utvändigt. Från logerna, där artisterna byter om, till inne- och utescenen. Färgen på scenen är nattsvart:

– Det blir jäkligt häftigt, speciellt när det samtidigt är högt till tak. Det är viktigt att få till rätt färg så att inte ljuset speglar sig ut till publiken, säger Tomas Gyllenqvist.

 

Positiv fastighetsägare

Roland Fållby, VD för kommunala fastighetsbolaget Orsa Lokaler, som äger och förvaltar Skeer, är förväntansfull inför sommarens öppning.

– Jag hoppas på att det blir ett brett utbud. Från epa-dunk till dansbandsmusik.

Det är Orsa Lokaler som är uppgivare för renoveringsprojektet. Under vintern och våren har Roland Fållby tagit del av samarbetet med Miljönären och sett hur Skeer blivit en vacker folkpark:

– Arbetet har gått jättebra och det varit ett bra samarbete mellan oss fastighetsägare och entreprenörer. Alla ställer upp och hjälper varandra.

Det är ovanligt att kommuner bestämmer sig för att rusta upp ortens folkpark, som ofta blivit en historisk minnesplats från dåtidens nöjesliv.

Men i Orsa hände det. Kommunen beslutade att investera i Skeer, som ligger på en höjd med utsikt över Orsasjön.

– Vi återupplivar folkparkskänslan som varit ganska bortglömd. Nu har företaget Huvudorsaken, som ska hyra parken och driva evenemanget, lyckats skapa den speciella folkparkskänslan. Det är fint, menar Roland Fållby.