Anders Tynell och Stefan Nilsson sätter lumppapp på väggarna.
, ,

Lumppapp på 1700-talsvis – en kul utmaning

Miljönären har målat bergsmansgården Gamla Staberg, utanför Falun, i traditionell 1700-talsanda. När Anders Tynell och Stefan Nilsson anslöt sig till projektet fick de en stor överraskning. De skulle använda lumppapp på väggarna. Dessutom fick de inte göra jobbet för vackert…

Anders Tynell och Stefan Nilsson fick en utmaning att sätta upp lumppapp på väggarna– Under 40 år som målare har jag aldrig varit med om något liknande, men det var spännande och roligt att få prova något nytt, säger Anders Tynell.

Den kommentaren speglar tydligt det engagemang som finns hos Miljönären när det gäller målning enligt gammal tradition. På flera platser i Sverige finns kulturfastigheter som fått nytt liv med traditionell måleriteknik – tack vare Miljönären. Gemensamt för de flesta uppdragen är lång planering och noggranna instruktioner från ansvariga för fastigheternas kulturvärden.

Även för Stefan Nilsson, som har 30 år i yrket, blev detta en ny erfarenhet:

– Det är charmen med dessa uppdrag. Man får lära sig så mycket nytt, säger Stefan Nilsson, som tillsammans med Anders Tynell fått riva upp hundratals rutor i storleken 50 x 60 centimeter. Här var det aldrig tal om att klistra upp detta från tak till golv som man gör vid tapetsering.

– Vi skulle kunnat skära längder och med hjälp av laser få längderna att passa exakt. Men nu var poängen att vi inte fick göra det för perfekt, berättar Anders Tynell och Stefan Nilsson tillägger:

– Därför river vi av pappret för hand till dessa rutor. Kanterna får inte bli för skarpa. Sedan pusslar vi upp dem på väggarna innan de målas med linoljefärg.

Se när vi sätter upp lumppapp